
Den sørafrikanske ambassadøren ‘ikke lenger velkommen’ i USA, sier Rubio
USA utviser Sør-Afrikas ambassadør i Washington, og utenriksminister Marco Rubio beskriver ham som en “racing-baiting-politiker”.
I et innlegg på X anklaget Rubio Ebrahim Rasool for å hate USA og president Donald Trump, og sa at ambassadøren «ikke lenger var velkommen i vårt flotte land».
Kontoret for Sør-Afrikas president kalte lørdag avgjørelsen “beklagelig”, og la til at landet fortsatt er forpliktet til å bygge et gjensidig fordelaktig forhold til USA.
Det sjeldne trekket fra USA markerer den siste utviklingen i økende spenning mellom de to landene.
Mens lavere rangerte diplomater noen ganger blir utvist, er det høyst uvanlig i USA at det skjer med en høyere tjenestemann.
I innlegget sitt på fredag lenket Rubio til en artikkel fra det høyreorienterte utsalgsstedet Breitbart som siterte noen av Rasools nylige bemerkninger som ble gitt under en nettforelesning om Trump-administrasjonen.
På arrangementet sa Rasool at Trump «mobiliserte en overlegenhet» og prøvde å «projisere hvitt offer som en hundefløyte» mens den hvite befolkningen sto overfor å bli en minoritet i USA.
“Vi ser det i innenrikspolitikken i USA, Maga-bevegelsen som et svar, ikke bare på et overherredømmeinstinkt, men på veldig klare data som viser store demografiske endringer i USA der de stemmeberettigede velgerne i USA anslås å bli 48% hvite,” sa han.
Han antydet at Sør-Afrika var under angrep fordi “vi er den historiske motgiften mot overlegenhet”.
Som svar kalte Rubio Rasool “PERSONA NON GRATA”, og refererte til den latinske frasen for “uvelkommen person”.
Forbindelsene mellom USA og Sør-Afrika har blitt dårligere siden Trump tiltrådte.
En eksekutiv ordre i forrige måned – som fryste amerikansk bistand til Sør-Afrika – siterte “urettferdig rasediskriminering” mot hvite afrikanere, hovedsakelig avstammet fra nederlandske nybyggere som først ankom på 1600-tallet.
Den viser til en ny lov, ekspropriasjonsloven, som den hevder målretter afrikanere ved å la regjeringen ta bort privat land.
«Så lenge Sør-Afrika fortsetter å støtte dårlige aktører på verdensscenen og tillater voldelige angrep på uskyldige misfornøyde minoritetsbønder, vil USA stoppe bistand og bistand til landet», het det den gang i en uttalelse fra Det hvite hus.
Sør-Afrikas folketelling for 2022 bemerket at hvite mennesker – inkludert afrikanere – utgjorde 7,2% av befolkningen. Imidlertid, ifølge en landrevisjon fra 2018 av den sørafrikanske regjeringen, eide hvite bønder 72% av landets individuelle jordbruksland.
Sør-Afrikas regjering, som består av 10 partier ledet av African National Congress (ANC), sa tidligere at den amerikanske presidentens handlinger var basert på «en kampanje med feilinformasjon og propaganda rettet mot å feilrepresentere vår store nasjon».
Den la til at ingen land hadde blitt beslaglagt uten kompensasjon og sa at dette bare ville skje under eksepsjonelle omstendigheter, for eksempel hvis land var nødvendig for offentlig bruk og alle andre veier for å erverve landet hadde vært uttømt.
I et faktaark fra Det hvite hus står det at landet «åpenbart diskriminerer etniske minoriteters etterkommere av nybyggergrupper».
Rasool – som tidligere fungerte som USAs ambassadør fra 2010 til 2015 – ble selv tvangsfjernet fra hjemmet sitt i Cape Towns District Six som barn etter at det ble erklært et hvitt område under Apartheid-regjeringen.
Han vil senere beskrive utkastelsen som et viktig øyeblikk i oppveksten hans som styrte fremtiden hans.
Rasool ble Pretorias ambassadør i USA igjen i 2024.
Ikke navngitte kilder i den sørafrikanske regjeringen sa til nyhetsnettstedet Daily Maverick den gang at han ble antatt å være godt posisjonert til å håndtere en Trump-administrasjon på grunn av erfaringen og kontaktene han hadde skaffet seg under sin første periode som ambassadør.