
EU-kommisjonen presenterer en forsvarsomnibuspakke i juni 2025
EU-kommisjonen vil legge frem sin hvitbok om fremtiden for europeisk forsvar innen 19. mars.
EU-kommisjonen vil presentere en spesifikk omnibuspakke for forsvar innen juni 2025, ifølge et utkast til den kommende hvitboken om fremtiden for europeisk forsvar sett av Euronews.
Den spesielle forenklingsforordningen skal ha som mål å redusere fragmentering innenfor det indre markedet og øke forsvarsproduksjonen gjennom et enklere og mer harmonisert regelverk for forsvarsprodukter og -tjenester, planlegger Kommisjonen.
“Forenkling er nødvendig for å øke industriell forsvarsproduksjon,” heter det i utkastet, og legger til at harmonisering vil overvinne de “ytterligere administrative byrder og kostnader som pålegges industrien av divergerende regler”.
Stortingsmeldingen foreslår at forordningen skal fokusere på å forenkle regler og prosedyrer for forsvarsanskaffelser, overføringer innen EU av forsvarsrelaterte produkter og øke gjensidig anerkjennelse av nasjonal sertifisering og lisensiering.
Den understreker også at EUs politikk bør støtte blokkens forsvarsindustri gjennom fem ulike strategiske retninger: sikre tilførsel av kritiske industrielle innsatsfaktorer og redusere avhengigheter, fremme forsvarskompetanse og ekspertise, styrke og fremme industriell kapasitet i hele EU, kutte byråkrati og fjerne barrierer for sirkulasjonen av forsvarsprodukter.
Å redusere styringen av EU-finansierte prosjekter, redusere leveringstider og forenkle medfinansiering for medlemsland under statsstøtteregler vil være en del av omnibusforenklingsforordningen.
Kommisjonen vil også vurdere behovet for å revidere direktivet om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser og direktivet om overføringer innen EU.
For dette formål vil EU-ledelsen umiddelbart starte en strategisk dialog med forsvarsindustrien og den private finanssektoren for å diskutere mulige handlinger, identifisere regulatoriske hindringer og møte utfordringer.
Basert på resultatet av denne dialogen vil kommisjonen foreslå omnibusforenklingsforordningen om forsvar innen juni 2025.
Tilpasning av annen EU-politikk og -lovgivning utover forsvarsindustrien for å øke forsvarsberedskapen er også blant alternativene som vurderes i avisen.
Hvitboken understreker også intensjonen om å integrere den ukrainske forsvarsindustrien i det europeiske forsvarsutstyrsmarkedet, når det europeiske forsvarsindustriprogrammet (EDIP) på 1,5 milliarder euro er godkjent.
Planen er å gi ytterligere støtte til Ukraina gjennom et dedikert støtteinstrument for Ukraina og ved å åpne aktivitetene til UMIP for landet under ledelse av Volodymyr Zelenskyy.
For slike formål kan EUs forsvarsinnovasjonskontor i Kiev også skaleres opp, “slik at EU kan støtte og tjene på Ukrainas krigserfaring”.