News

Trump-tollsatser og narkotika: Hvordan en handelskrig med Kina kan forverre medisinmangel

Mens president Donald Trump torsdag vurderte å utvide en global handelskrig til import fra Europa, måler helsevesenet potensielle nedfall fra tollsatser på varer importert fra Kina.

Helseanalytikere og produsenter av generiske legemidler sa at avgiften på 20 % fra to runder med toll på varer importert fra Kina – en stor leverandør av medisinsk utstyr og reseptbelagte legemidler til USA – kan redusere varelageret og øke prisene. Sykehus, leger og forbrukere som fyller ut resepter på deres lokale apotek kan føle effekten, men ikke umiddelbart, sa eksperter på farmasøytisk forsyning og prissetting til USA TODAY.

Kina er blant de største leverandørene av ingredienser som brukes i generiske legemidler, og omtrent 90 % av reseptene som fylles ut i USA er generiske, viser forskning.

Tjenestemenn i Det hvite hus sa at tollsatsene er en nødvendig nødhandling fordi Kina ikke har stoppet strømmen av fentanyl-forløperkjemikalier til karteller som smugler de ulovlige stoffene til USA. Kina har lovet å “resolutt motvirke” press fra USA, ifølge Reuters.

Organisasjoner som representerer produsenter av generiske legemidler og sykehusfarmasøyter advarer om at økt økonomisk press fra tariffer kan belaste landets generiske legemidler.

Tariffer vil «forverre allerede problematisk mangel på medisiner», sa John Murphy, president og administrerende direktør i Association for Accessible Medicines, i et brev tirsdag til USAs handelsrepresentant Jamieson Greer.

“Generiske produsenter kan ganske enkelt ikke absorbere nye kostnader,” sa Murphy i en uttalelse forrige måned. “Våre produsenter selger til en ekstremt lav pris, noen ganger med tap, og blir i økende grad tvunget til å forlate markeder der de er under vann.”

American Society of Health-System Pharmacists advarte om at ekstrakostnadene fra tariffer, kombinert med bøter fra Biden-tiden som pålegges legemiddelfirmaer som øker prisene mer enn inflasjonsraten, kan forverre legemiddelmangel. Før tariffene trådte i kraft, kjempet farmasøyter med mangel på IV-oppløsning, kjemoterapimedisiner, medisiner for oppmerksomhetssvikt/hyperaktivitetsforstyrrelser og injiserbare legemidler.

Gruppene oppfordret den føderale regjeringen til å frita toll på importerte stoffingredienser og reseptbelagte medisiner, men Trump-administrasjonen har så langt ikke gitt utsettelse for medisiner eller andre medisinske forsyninger.

Virkningen av tariffene er kanskje ikke umiddelbar, sa Erin Fox, senior apotekdirektør ved University of Utah Health og en ekspert på legemiddelforsyningskjeder.

Innenlandske legemiddelprodusenter og -distributører kan ha lagret legemiddelingredienser i påvente av forsyningshikke. Det betyr at det kan ta flere måneder for selskaper innenfor den globale farmasøytiske forsyningskjeden å bestemme seg for hvordan de skal absorbere kostnadene ved tariffer.

En mulighet – legemiddelprodusenter kan bestemme at det ikke er verdt det å fortsette å lage billige generika.

“Mange av disse selskapene har en syltynn margin,” sa Fox. “Og så hvis en tariff støter på den ligningen i at de er under vann, kan de bare velge å slutte å lage disse produktene. Og det er ingen lov, det er ingen krav til et legemiddelfirma om å lage noe stoff, uansett hvor livreddende.”

Sykehusfarmasøyter sier at stoffmangel har vært en utfordring lenge før den siste runden med tariffer.

Globale belastninger på stofftilførselen forverret seg under COVID-19-pandemien, og antallet medisiner i mangel nådde en topp på 323 i løpet av de tre første månedene av 2024, ifølge American Society of Health-System Pharmacists.

Årsakene til mangelen varierte fra forstyrrelser forårsaket av orkaner til fabrikkforurensning som stengte produksjonslinjer. I noen tilfeller sluttet legemiddelprodusenter å lage et medikament.

Fordi så mange amerikanske generiske legemiddelfirmaer kjøper legemiddelingredienser fra store fabrikker i Kina og India, kan de være spesielt utsatt for mangel på grunn av produksjonsforstyrrelser eller fabrikkstans.

Geopolitiske spenninger mellom USA og Kina har fått noen legemiddelfirmaer til å ta i bruk en “Kina pluss én”-strategi for å sikre at de kan kjøpe legemiddelingredienser fra fabrikker i andre nasjoner om nødvendig, sa Markus Felgenhauer, administrerende direktør i QYOBO, et tysk selskap som sporer farmasøytiske forsyningskjeder, legemiddelmangel og priser.

Disse selskapene ønsker å sikre at de har en sikkerhetskopi av legemiddelingredienser for å unngå eller begrense mangel.

I 2023 var mer enn et dusin kreftmedisiner i mangel, inkludert cisplatin og karboplatin, brukt til å behandle lunge-, bryst-, prostata- og gynekologisk kreft. National Cancer Institute sa at cisplatin og lignende legemidler er foreskrevet til 10% til 20% av alle kreftpasienter.

Fra og med 2018 ble mer enn 12 millioner flasker med blodtrykkssenkende legemidler som valsartan og losartan fjernet fra markedet fordi de inneholdt kreftfarlige kjemikalier.

Generiske legemiddelselskaper har oppsøkt billigere leverandører, og i noen tilfeller lider kvaliteten på medisiner, sa David Light, president for Valisure, et uavhengig laboratorium som har flagget po.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *