Sør-Afrika har sagt at USAs beslutning om å utvise ambassadør Ebrahim Rasool er «beklagelig», men landet «forblir forpliktet til å bygge et gjensidig fordelaktig forhold» med Washington.
Sør-Afrikas presidentskap oppfordret «alle relevante og berørte interessenter til å opprettholde den etablerte diplomatiske innstillingen i deres engasjement i saken» i en uttalelse utstedt lørdag morgen, bare timer etter at USAs utenriksminister Marco Rubio kalte Rasool en «racing-baiting-politiker» som hater USA og president Donald Trump.
Rubio skrev på X at Rasool “ikke lenger var velkommen i vårt store land”, og la til: “Vi har ingenting å diskutere med ham, så han anses som PERSONA NON GRATA.”
Rubio koblet sine bemerkninger til en artikkel av det høyreorienterte mediet Breitbart, der Rasool er sitert for å si at Trump mobiliserte et «overherreinstinkt» og «hvitt offer» som en «hundefløyte» under valget i 2024.
Men den sørafrikanske politiske analytikeren Sandile Swana sa til Al Jazeera at “kjernen i tvisten” var Pretorias beslutning om å opprette en folkemordssak ved Den internasjonale domstolen mot Israel, en nær amerikansk alliert, over krigen mot Gaza.
I februar fortalte Rasool, en anti-apartheid-forkjemper, til Zeteo-nyhetssiden at det sørafrikanere opplevde under apartheidstyret “er på steroider i Palestina”.
Dessuten forklarte Swana at i kampen mot apartheid “støttet USA apartheidregimet”.
“[Så] Rasool fortsetter å påpeke atferden til USA, selv nå er å støtte apartheid og folkemord,” la han til.
Likevel kommer beslutningen fra Washington om å utvise den sørafrikanske ambassadøren på et tidspunkt med økte spenninger mellom de to landene, siden Trump kuttet økonomisk bistand til Sør-Afrika etter å ha sitert hans misbilligelse av landets landpolitikk som han påsto tillater at land blir beslaglagt fra hvite bønder.
Forrige uke presset Trump dette videre og sa at Sør-Afrikas bønder var velkomne til å bosette seg i USA, og gjentok at den sørafrikanske regjeringen “konfiskerte” land fra hvite mennesker.
Den sørafrikanskfødte teknologimilliardæren Elon Musk, en nær Trump-alliert, har også anklaget landet for å ha «åpent rasistiske eierskapslover».
Imidlertid har Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa forsvart politikken, og sa at regjeringen ikke konfiskerte land, men hadde som mål å utjevne raseforskjeller i landeierskap i den svarte majoritetsnasjonen.
Leave a Reply